Adgangskursus

Til professionsbacheloruddannelserne: maskinmester og skibsfører

Har du svendebrev eller nogle års relevant erhvervserfaring, men mangler de boglige kvalifikationer for at opfylde adgangskravet til at kunne starte på maskinmester- eller skibsføreruddannelsen, er adgangskurset din indgang.

Med adgangskurset får du en hurtig opkvalificering med undervisning i 4 gymnasiale fag, og når det er bestået, kan du starte direkte på den ønskede uddannelse. De lærere, du møder på adgangskurset, underviser også på maskinmester- og skibsføreruddannelsen.

Ved studiestart bliver der oprettet studiegrupper, som du sammen med dine medstuderende vil arbejde i igennem hele kurset. Undervisningen vil typisk være en kombination mellem klasseundervisning og arbejde i studiegrupperne.

Der er studiestart 2 gange om året, januar og august. Læs mere om studiestart her

Derfor skal du tage adgangskurset

 • Hurtig opkvalificering

 • Adgangsgivende til professionsbachelor-uddannelserne

 • Få en spændende karriere enten som maskinmester eller skibsfører, hvor du får adgang til gode jobs og høje lønninger

 • Det er aldrig for sent at læse videre

Næste studiestart:

14. august 2023

Ansøgningsfrist 7. august

Casper er smed og læser til maskinmester

Personlig udvikling og behov for at passe på sin krop er de vigtigste årsager.

René: fra lastvognsmekaniker til maskinmester

René arbejder i dag som servicechef hos NordElektro.

Værkstedsskolen

Henrik: fra elektriker til maskinmester

Henrik har valgt at fremtidssikre sin karriere med en maskinmesteruddannelse.

Har du et svendebrev eller erhvervserfaring?

Se her hvordan du starter på maskinmesteruddannelsen.

Praktisk information

Kurset varer et halvt år, og undervisningen omfatter følgende fag:

 • Matematik niveau B (ca. 180 timer)
 • Fysik niveau B (ca. 150 timer)
 • Engelsk niveau C (ca. 90 timer)
 • Dansk niveau C (ca. 90 timer)

For at bestå adgangskurset, skal ovennævnte fag bestås hver for sig og med minimum karakteren 02.

Der er normalt undervisning fra kl. 8:15-16:15 mandag-torsdag og fredag kl. 8:15-12:00. Der er mødepligt til undervisningen.

Når du tager adgangskurset, læser du på MARTEC Hånbækvej. Her er der tæt kontakt mellem studerende og underviserne, klassebaseret undervisning og et aktivt studiemiljø.

Du vil opleve en uformel tone mellem undervisere og studerende, som er medvirkende til den gode stemning. MARTEC er ikke den største skole, derfor er det også nemt, at komme i kontakt med studerende på f.eks. maskinmesteruddannelsen, og dermed få nogle gode råd og tips til din videre uddannelse.

Om fredagen slår skolens fredagsbar dørene op. Her har du mulighed for at købe sodavand og øl til favorable priser, slå søm eller få et slag bordfodbold med dine medstuderende.  

På MARTEC finder du en særdeles velfungerende kantine, som serverer virkelig god mad, til rigtig gode priser. Al undervisning foregår i lyse klasselokaler, med et godt indeklima.

Læs mere om studiemiljøet på MARTEC Hånbækvej her.

Uddannelsen er SU/SVU-berettiget.

Du skal selv søge SU - læs mere på www.su.dk. Her kan du læse om takster, krav og dine muligheder. Du kan også få hjælp vedr. SU ved at kontakte MARTEC på telefon 96208888.

Er du ledig og medlem af en A-kasse, har du mulighed for at søge om uddannelsesydelse svarende til dagpenge, hvis adgangskurset er en del af en jobplan. Kontakt dit jobcenter og få mere information.

Al undervisning på adgangskursus er gratis, dog skal du selv anskaffe og betale bøger. Undervisningen kræver at du medbringer computer/tablet eller lignende.

Kontakt Studievejledningen hvis du har spørgsmål omkring økonomi under studiet.

For at blive optaget på adgangskursus skal du have gennemført en af følgende:

 • Relevant erhvervsuddannelse eller have 2 års relevant erhvervserfaring
 • Folkeskolens udvidede afgangsprøve i regning/matematik og fysik/kemi
 • Folkeskolens afgangsprøve i dansk og engelsk
  eller
 • have kvalifikationer, som svarer til ovennævnte punkter

Kontakt Studievejledningen, hvis du har spørgsmål omkring adgangskrav.

Efter gennemført og bestået adgangskursus er du klar til at starte direkte på professionsbacheloruddannelsen til maskinmester.

Maskinmesteruddannelsen er en alsidig teknisk lederuddannelse, som giver dig mulighed for at arbejde både på land og til søs.

Læs mere maskinmester-uddannelsen her.

Efter gennemført og bestået adgangskursus er du klar til at starte direkte på professionsbacheloruddannelsen til skibsfører.

Skibsføreruddannelsen er en international lederuddannelse, som du kan bruge både til vands og til lands.

Læs mere om skibsfører-uddannelsen her.

FAQ

Jeg bor langt fra Frederikshavn, det er jo dyrt med transport, og jeg skal bruge lang tid på det.

Svar:
Du vil altid opleve, at den klasse du kommer i, er der flere som kommer fra samme område som dig. Derfor oplever vi, at vores studerende hurtigt finder ligesindede at køre sammen med. Herudover får du fradrag på alle kilometer over 20 km du kører. Dette fradrag kan udbetales hver måned gennem skat, og dækker i de fleste tilfælde brændstoføkonomien. Er man flere der kører sammen, er dette en fornuftig løsning.

Har man ikke egen bil, er der gode bus- og togforbindelser til Frederikshavn. Fordelene her er, at der er tid til at lave lektier til og fra skole hver dag.

Og så er transporten til og fra skole et frirum, hvor du ikke skal tænke på andet end den åbne vej foran dig.

Jeg har aldrig været så vild med at gå i skole, og jeg har måske haft lidt for meget energi til at sidde stille, derfor er jeg lidt nervøs for niveauet på uddannelsen.

Svar:
Der er ingen tvivl om, at adgangskurset kræver en ekstra indsats. Du kommer ikke sovende til det. Når det er sagt, så sidder der 10-15 studerende i samme klasse, med samme udfordringer som dig. Du er ikke alene om det. I løbet af adgangskurset skal du færdiggøre fire fag: dansk C, engelsk C, fysik B og matematik B. Det betyder, at der er mange lektier, som kan virke som en stor mundfuld. Al undervisning foregår på klassen sammen med en underviser, og en del af opgaverne løses i grupper.

Der er et stort fællesskab på adgangskurset, hvilket skaber en god stemning, men vigtigst af alt; så er det også med til, at hjælpe studerende godt igennem til den anden side. Når du så kommer på den anden side, vil du opleve, at den undervisning du har modtaget, og de opgaver du har løst, har klædt dig godt på til maskinmester- eller skibsføreruddannelsen. Foden bliver løftet en smule fra speederen, og du kan nu falde til rette i det, du i virkeligheden kom efter.

Kan jeg få hverdagen til at hænge sammen, hvis jeg har optaget en masse lån?

Svar:
Det er meget vigtigt, at få økonomien på plads, inden du starter på adgangskurset, så dette ikke bliver en bekymring løbet af studiet. Tal med din familie, og få klarlagt et budget med banken. Du kan måske få omlagt eventuelle lån i den årrække du nu skal ind og læse videre. Når du kommer ud på den anden side, ser du frem til en god løn, derfor er de fleste banker meget interesserede i, at hjælpe dig i mål.

Jeg har aldrig klaret mig ret godt i skolen.

Svar:
Dette er ikke ensbetydende med, at du ikke kan klare et adgangskursus og efterfølgende maskinmester- eller skibsføreruddannelse! Der kan være mange forskellige årsager til at skolen ikke lige var din kop te. Vi oplever på hvert eneste semester, at nu finder den studerende sin rette hylde, fordi nu var det den rette tid til at læse videre.

Mentor: Når du starter på uddannelsen får du tilbudt at en mentor. Det er et gratis initiativ, og kan både være en studerende som er længere fremme i uddannelsen, og som har været igennem det samme, som du nu skal igennem. Det kan også være en vejleder eller underviser på uddannelsen.

Ordblind: At være ordblind er ikke en barriere for at klare sig godt på adgangskurset, og efterfølgende på maskinmester- eller skibsføreruddannelsen. På MARTEC får vi hvert semester besøg af personer, som igennem en kort test, kan fastlægge om du f.eks. skulle være ordblind. Flere af vores studerende på adgangskurset er faktisk ikke klar over, at de er ordblinde, før de starter på kurset. Det kan være en åbenbaring for mange, at de faktisk ikke bare er personer med lidt for meget energi, som kedede sig i skolen, men at der rent faktisk har været en årsag hertil.

Bliver det fastlagt, at du er ordblind, får du tilbudt ekstra hjælp. Det kan f.eks. være i form af ekstra tid til eksamen, specielle programmer til din computer osv. Du vil også blive tilbudt en mentor

Bliver der ikke set ned på os ”håndværkere”, når vi skal gå i klasse med studenterne?

Svar:
På ingen måde! Sammensætningen mellem de forskellige uddannelsesmæssige baggrunde, giver en perfekt dynamik. Du vil have en masse livserfaring og praktisk ballast, kombineret med en teoretisk værkstøjskasse gennem adgangskurset. Studenterne vil komme med en teoretisk erfaring. Er I åbne for denne dynamik og kombination, vil I opleve hvordan jeres projektarbejde vil gå op i en højere enhed.

Sidder man sammen med 80 andre studerende i et auditorium?

Svar:
Nej! På MARTEC er adgangskurset tilrettelagt som konfrontationsundervisning. Det vil sige, at du bliver placeret i et klasseværelse sammen med omkring 15 andre studerende, som kommer med en lignende baggrund som dig. Undervisningen foregår med en underviser foran en tavle, som du måske husker det fra folkeskolen. Det giver mulighed for at stille spørgsmål og diskutere i et lukket miljø med ligesindede. Undervisningen krydres med opgaveløsninger på klassen såvel som i grupper.

Hvorfor skulle jeg læse videre?

Svar:
Det korte svar er: Hvis du er klar til det! Hvis du er klar til at lægge en ekstra indsats, tænke en ekstra gang over økonomien og klar til at tage springet – så skal du læse videre.

Både som maskinmester og skibsfører ligger der fantastiske jobs, både på land og til søs, og venter på dig når du kommer ud på den anden side. Fantastiske jobs med stor frihed, høje lønninger og spændende udfordringer til følge. Jobs som kombinerer de praktiske, håndværksmæssige færdigheder du allerede besidder, med nye teoretisk tekniske færdigheder. Og det er inden for brancher som hele tiden udvikler sig. En udvikling som maskinmesteren eller skibsføreren altid vil være en del af.

Du skal arbejde i mange år. Det er ikke sikkert du kan gå på pension som 60 årig. Derfor skal du også tænke på din krop. Kan den holde til hårdt fysisk arbejde i så mange år? 

Sidst, men absolut ikke mindst, er det vigtigt du har opbakning hjemmefra. Hvis du f.eks. har en kæreste eller er gift og måske et par børn, at de bakker op om beslutningen, og det dermed bliver JERES beslutning.

Kan man læse AK både i Aalborg og Frederikshavn, og hvordan søger jeg?

Svar:
Ja du kan tage kurset både i Frederikshavn på MARTEC hvor adgangskurset tilrettelagt som konfrontationsundervisning. Det vil sige, at du bliver placeret i et klasseværelse sammen med omkring 15 andre studerende, som kommer med en lignende baggrund som dig. Undervisningen foregår med en underviser foran en tavle, som du måske husker det fra folkeskolen. Det giver mulighed for at stille spørgsmål og diskutere i et lukket miljø med ligesindede. Undervisningen krydres med opgaveløsninger på klassen såvel som i grupper og du er i det miljø den øvrige uddannelse foregår i.

AAU tilbyder også kurset med fyldestgørende adgangseksamen, som giver dig adgang til Maskinmesteruddannelsen og skibsførerbacheloruddannelsen.

frederikshavn som studieby

Frederikshavn som studieby

Er du til mountain biking, vandreture, vandsport, fodbold, håndbold eller ishockey er der masser af etablerede sportsklubber samt en af Danmarks længste gågader.

Video-rundvisning på skolen

Kom med på en guidet tur rundt på skolen. Hør studerende fortælle om hvordan det er at gå på MARTEC, og hvordan teori og praksis går hånd i hånd på uddannelserne.

martec_haanbaekvej

Hvad er MARTEC

MARTEC er et anerkendt maritimt og polyteknisk uddannelsescenter, som arbejder tæt sammen med erhvervslivet. En uddannelse fra MARTEC er et kvalitetsstempel til din videre karriere.