Maskinmester

Bachelor in Technology Management and Marine Engineering

Du kan:

Læs til maskinmester, hvis du vil være med til at forme en grønnere fremtid, og have alle veje åbne til land og til vands. På MARTEC i Frederikshavn og i Thisted uddanner vi fremtidens tekniske ledere - maskinmestre. Maskinmesterskolen er for dig, som vil kombinere en høj teknisk forståelse med praktiske færdigheder.

Maskinmester uddannelsen er en landets mest alsidige uddannelser, og du får en bred værktøjkasse, som er særdeles efterspurgt på arbejdsmarkedet. Der er intet der tyder på, at denne efterspørgsel bliver mindre i fremtiden. Dette kan også ses på lønnen, og maskinmester er en af de uddannelser, hvor du er så godt som sikker på at få en høj løn, når du er færdig med din uddannelse.

Der er studiestart 2 gange om året, og vi optager både studerende med gymnasial og håndværksmæssig baggrund. Har du svendebrev eller nogle års relevant erhvervserfaring, men mangler de boglige kvalifikationer for at opfylde adgangskravet til maskinmesteruddannelsen, kan du opkvalificere dig med et adgangskursus.

Uanset din baggrund, sørger vi for at gøre dig klar til uddannelsen.

Derfor skal du blive maskinmester

  • Fremtidssikret teknisk lederuddannelse med gode jobmuligheder – både til søs og på land

  • Internationale karrieremuligheder

  • Høj løn og stor jobsikkerhed

  • Mange maskinmestre finder arbejde allerede inden uddannelsens afslutning

Næste studiestart

12. august 2024

Værkstedsskolen

Elektrikeren Henrik læste videre til maskinmester

Årsagen er Henriks drøm om et job, hvor han kan rejse ud i verden og løse store tekniske problemer.

Værkstedsskolen

Toke tog stort karrierespring

Med en STX og interesse for matematik valgte Toke at læse til maskinmester. Han er i dag leder for en større afdeling på Alfa Laval.

Studiemiljø

STUDERENDE PÅ MARTEC

Uddannelsen

1. semester
Værkstedsskole (bl.a. termisk sammenføjning, spåntagende bearbejdning, pladearbejde og motorlære).

2. semester
Værkstedsskoleprojekt & virksomhedspraktik.

3. semester
Virksomhedspraktik.

4. semester
Termiske maskiner og anlæg (motorlære og hydraulik mv.).
Elektroteknik (grundlæggende elektroteknik)
Metodelære og Intercultural Awareness

5. semester
Termiske maskiner og anlæg (energiforsyningsanlæg, styrkelære mv.).
Elektroteknik (elektriske maskiner og fordelingsanlæg).
Management (virksomhedsorganisation mv.).
Tværfagligt el-projekt.

6. semester
Termiske maskiner og anlæg (miljøanlæg, væsketransport, kraftværksteknik mv.).
Elektroteknik (elektriske maskiner, elprojektering).
Procesanalyse og automation.
Management – projekt.

7. semester
Termiske maskiner og anlæg (køleteknik, klimateknik mv.).
Procesanalyse og automation (projektarbejde).
El-autorisation.

8. semester
Management (økonomi, projektledelse, sikkerheds- og vedligeholdsledelse mv.).
Specialisering (valgemner, fx energi og miljø, søfart, automation, management).

9. semester
Professionspraktik & Bachelorprojekt.

OBS. Har du en erhvervsfaglig baggrund, kan du opnå merit for 1., 2. og 3. semester.

 

Som en væsentlig del af uddannelsen til maskinmester skal du i praktik 2 gange.

1. praktikophold (virksomhedspraktikken)
Efter værkstedsprojektet på 2. semester skal du i virksomhedspraktik. Praktikken varer 9 måneder og strækker sig over resten af 2. semester og hele 3. semester. Praktikken finder sted i udvalgte virksomheder og der er både mulighed for at komme i praktik i Danmark og udlandet – og til søs.

Virksomhedspraktikken skal give dig rutine i de faglige færdigheder, du har erhvervet på værkstedsskolen, samtidig med at du får erhvervserfaring. Det er dit eget ansvar at sørge for en praktikplads, men vores praktikkoordinator er altid behjælpelige med at finde en plads.

OBS. Har du en erhvervsfaglig baggrund og/eller relevant praktisk erfaring, kan du opnå merit for hele eller dele af denne praktik.

2. praktikophold (professionspraktikken)
På det afsluttende 9. semester skal du i 10 ugers praktik. Formålet med denne praktik er at lære at arbejde udviklingsorienteret og problemløsende med professionen som maskinmester. Populært sagt skal du nu ud i en virksomhed og prøve at arbejde som eller sammen med andre maskinmestre.

Ved denne praktik er der i lighed med 1. praktikperiode mulighed for at komme i praktik i Danmark og i udlandet, til søs eller til lands.

I løbet af professionspraktikken finder du ofte den problemstilling som dit bachelorprojekt skal forsøge at løse. Der er også mange studerende, der finder deres første maskinmesterjob i deres praktikvirksomhed.

Du skal selv finde en egnet praktikplads. Dog har MARTEC en praktikkoordinator, som er behjælpelig med dels at formidle kontakt mellem virksomhederne og praktikanterne og dels hjælper med at udforme de nødvendige kontrakter der skal laves i forbindelse med praktikken.

På uddannelsens 8. semester har du mulighed for at vælge en grad af specialisering. På MARTEC har vi valgt at udbyde valgfagspakkerne i det vi i daglig tale kalder for specialisering. I løbet af 7. semester skal du vælge, hvilken faglig retning du ønsker at bevæge dig i.

Specialiseringerne ændrer sig løbende, men der kan typisk være tale om følgende retninger:

  • Søfart
  • Energi & miljø
  • Automation
  • Management

Søfartslinjen er rettet mod søfartserhvervet, og valget af denne retning giver i kombination med den øvrige uddannelse mulighed for en karriere til søs.

De øvrige specialelinjer henvender sig til studerende, der forventer en karriere på land.
Kontakt vores studievejledning, hvis du har spørgsmål til linjerne.

I forbindelse med den daglige undervisning vil der typisk løbende blive arrangeret forskellige studieture til virksomheder, messer eller andre begivenheder, hvor du som studerende får indsigt i erhvervet og/eller maskinmesterprofessionen.

Eksempler på virksomhedsbesøg: Danfoss, Grundfos, Nordjyllandsværket, MAN Energy solutions, Alfa Laval, Fjordline, Mærsk, Ørskov og mange flere.

I slutningen af uddannelsen, ofte på 8. semester, er der indlagt en lidt længere studietur. Det er de studerende selv, der tilrettelægger turen i samarbejde med en underviser. Det er også de studerende, der tager kontakt til de forskellige virksomheder og uddannelsessteder, de ønsker at besøge.

Til at finansiere studieturen søges der legater, ligesom dele af overskuddet fra skolens fredagsbar ”West End” bliver brugt på turen. Det er meget forskelligt, hvor studieturen går hen. De studerende har de seneste år besøgt virksomheder i fx USA, Spanien, Frankrig, Tjekkiet, Tyskland, Kina og Ungarn.

Professionsbacheloruddannelsen til maskinmester kan du læse på MARTEC i Frederikshavn eller på UCN/EUCNordvest i Thisted. Her er der tæt kontakt mellem studerende og underviserne, klassebaseret undervisning og et aktivt studiemiljø.

Læs mere om studiemiljøet på MARTEC Hånbækvej her.

Uddannelsen er SU-berettiget. Du skal selv søge SU.

Du kan også få hjælp vedr. SU ved at kontakte MARTEC på telefon 96 20 88 96 eller studievejledningen 

Læs mere om SU-reglerne på www.su.dk Her kan du læse om takster, krav og dine muligheder.

På professionsbacheloruddannelsen til maskinmester og skibsfører læser du på MARTEC Hånbækvej. Her er der tæt kontakt mellem studerende og underviserne, klassebaseret undervisning og et aktivt studiemiljø.

Adgangskravene afhænger af din uddannelsesbaggrund.
Du kan søge optagelse enten som håndværker eller med en gymnasial baggrund.

Læs mere om adgangskrav til uddannelsen her

______________________________

Læs mere om adgangskurset - klik her.