Skoleskibet nyhed

SKOLESKIBET

Skoleskibet DANMARK er mødested ved Climate Week i New York

I denne uge samles beslutningstagere fra hele verden i New York til Climate Week, som afholdes i forbindelse med FN’s Generalforsamling. Her skal de drøfte. hvordan verden kan leve mere bæredygtigt. I den forbindelse er Skoleskibet DANMARK sejlet til New York, hvor det skal fungere som unikt mødested for 15 events med deltagelse af omkring 750 erhvervsledere, ministre, ambassadører med flere.

Skoleskibet DANMARK ligger ved den nyrenoverede PIER 17 ved East River, midt i New Yorks historiske og hyggelige Seaport Museum område. Både elever, besætning og de mange officielle gæster kan nyde skibets beliggenhed og den fantastiske udsigt til Brooklyn Bridge og New Yorks skyline. DANMARK er det første skib, der lægger til ved den nyrenoverede kaj. Opholdet i New York sker i samarbejde med VisitDenmark supporteret af Erhvervsministeriet og Uddannelses- og Forskningsministeriet. Her skal DANMARK agere unikt mødested for de danske partnere og deres internationale samarbejdspartnere.

Markering af dansk fremstød på New York Highline
Til verdens største globale klimauge har Generalkonsulatet i New York samlet en række danske organisationer til Citizen Sustainability Summit, som er et tre dages fremstød/folkemøde med fokus på klima og bæredygtighed.

Dette Summit blev markeret mandag den 19. september, hvor den røde løber var rullet ud, og rammen var sat for en uforglemmelig aften om bord på det snart 90 år gamle, smukke skib. Her kunne Generalkonsul Berit Basse byde velkommen ombord som et led i markeringen af konsulatets storstilede satsning om at fremvise dansk, grøn omstilling på New York Highline. Også Statsminister Mette Frederiksen var til stede og fremhævede vigtigheden af den grønne omstilling over for de 150 fremmødte gæster. Også de kommende dage bliver der tæt program med events om bord på skibet.

Skoleskibselever oplever New York
Det er ikke bare en stor oplevelse for de 80 elever om bord på Skoleskibet at sejle skibet til New York og være med til de spændende events om bord på skibet. Generøse donationer fra A/S D/S Orient’s Fond og Iver C. Weilbachs Fond gør det muligt at give eleverne store oplevelser i New York, bl.a. besøg i Freedom Tower og guidet tour ved 9/11 Memorial.

”Eleverne er topmotiverede. De beværter gæsterne ombord, viser gæsterne rundt på skibet og fortæller om, hvad uddannelsen til skibsassistent egentlig indebærer. Der er smil og energi fra morgen til aften hos både elever og besætning.”, siger direktør for Skoleskibet Danmark og MARTEC, Pia Ankerstjerne og fortsætter ”Det er en oplevelse for livet, der kun er få forundt.”

Åbent skib for newyorkere
Skoleskibet er åbent for besøg af offentligheden fredag den 23. september og lørdag den 24. september om eftermiddagen. Det giver newyorkere mulighed for at se skibet og møde eleverne om bord og få en fornemmelse af, hvordan det er at sejle og bo på Skoleskibet DANMARK.

Stærkt bånd mellem ’DANMARK’ og USA
Skoleskibet DANMARK har stærke bånd til USA, da Skoleskibet under 2. Verdenskrig fungerede som skoleskib for den amerikanske flåde og uddannede mere end 2500 amerikanske officerer. Skoleskibet var på togt i USA, da Danmark blev besat og skibet returnerede ikke til Danmark. Kaptajnen om bord tilbød assistance til den amerikanske regering og hjalp således med at uddanne officerer frem til krigens afslutning. Der er derfor meget stor interesse og veneration for skibet, når det besøger USA. Både besætning og elever på DANMARK mødes med stor interesse og taknemmelighed af de amerikanere, der kender historien, og mange er villige til at vente i timevis på at komme om bord at besøge skibet.

Skoleskibet er i New York frem til den 25. september, hvorefter det sejler mod Azorerne, hvor eleverne skal afmønstre.

Fakta om Skoleskibet Danmark og MARTEC
• Skibet er bygget i 1933 som skoleskib
• Skibstype: Sejlskib med 3 master og 26 sejl
• Længde overalt: 74,4 m.
• Dybgang: 5,0 m.
• Hovedmotor: 430 KW.
• Besætning: 15
• Elever: 80 M/K’er – der har været piger om bord siden 1983
• Skibsreder: MARTEC
• Ejer: Staten

Et togt på skoleskibet indgår som en del af uddannelsen til ubefaren skibsassistent i samarbejde med MARTEC. Uddannelsen omfatter normalt 6 uger landskole på MARTEC og 14 uger om bord på skoleskibet.

MARTEC er et maritimt og polyteknisk uddannelsescenter som udbyder alle de maritime uddannelser i Danmark. Uddannelserne spænder fra grunduddannelser til videregående polytekniske og nautiske uddannelser. Institutionen udbyder den grundlæggende maritime uddannelse som skibsassistent, maritim student (HF-søfart), skibsmaskinist, sætte-, kyst- eller fiskerskipper og skibsfører samt professionsuddannelserne som skibsfører og maskinmester.

MARTEC administrerer Skoleskibet DANMARK og driver tillige en omfattende kursusvirksomhed med fokus på certifikatgivende kurser inden for det maritime, offshore og vindenergiområdet. 

For mere information, kontakt: Direktør Pia Ankerstjerne; tlf.: 4093 0441 e-mail: pan@martec.dk Kommunikationschef Anette Grønhøj; tlf.: 2947 7403 e-mail: ang@martec.dk

21. september 2022

SKOLESKIBET

Skoleskibet DANMARK får ny kaptajn på broen

Skoleskibet DANMARKs nye kaptajn hedder Ulrich Skovbo-Johannesen og tiltræder den 1. maj 2022. Med Ulrich får skoleskibet en kaptajn med rødder i Thy og med mange års erfaring fra både handelsflåde og sejlskibe.

Fra gymnasietræt til sømand af verden

Det lå ikke umiddelbart i kortene, at Ulrich skulle blive kaptajn på Skoleskibet DANMAK. Der er ikke sømænd i familien, men Ulrich var gymnasietræt og ledte efter et alternativ. En god kammerat havde været på togt med Skoleskibet DANMARK, og det fangede Ulrichs interesse. Tilfældigheder gjorde, at det blev Georg Stage, som Ulrich stævnede ud med i 2001, og her fandt han hurtigt ud af, at fremtiden skulle ligge inden for søfart.

Efter togtet levede Ulrich en backpacker-tilværelse på sejlskibe på Middelhavet, Stillehavet og i Fjernøsten. Siden tog han hyre som ubefaren på flere danske coastere og i skonnertfarten og fik erfaring ”i dækshøjde” i dansk og europæisk farvand, inden han besluttede sig for at læse til Skibsfører. Han dimitterede i 2008 og fik hyre som styrmand på Royal Artic Line. Tre ture til Grønland blev det til, inden vejen førte tilbage til Georg Stage, hvor han sejlede tre sæsoner som hhv. styrmand og underviser. Siden 2012 har Ulrich sejlet som styrmand og overstyrmand på Norges største sejlskib Statsraad Lehmkuhl, som er hjemhørende i Bergen. Lehmkuhl har plads til 135 medsejlere eller kadetter og er dermed over en halv gang større end Skoleskibet DANMARK.

Brænder for Skoleskibet DANMARKS formålsparagraf

Det er en helt særlig ånd og kultur, som tidligere Kaptajn Kurt Andersen efterlod sig, da han gik i land efter 21 år som kaptajn på Skoleskibet DANMARK. Samtidig er der et helt unikt læringsmiljø som der skal værnes om og udvikles på i årene fremover. Ulrich brænder for DANMARKs formålsparagraf og ønsker at uddanne unge til et erhverv, som han selv er glad for og stolt af.

”Med min baggrund og interesse blev jeg nødt til at søge jobbet som kaptajn på Skoleskibet DANMARK – selv om jeg sad i et godt job.”, fortæller Ulrich Skovbo-Johannesen og fortsætter

”Det er en unik mulighed og en kæmpe drøm at sejle Skoleskibet DANMARK videre og værne om den unikke og stærke historie, som det repræsenterer. Som ny kaptajn vil jeg være ydmyg over for opgaven og læne mig op ad de erfarne kræfter i besætningen og på driftskontoret. Jeg glæder mig til at fortsætte den linje, som Kurt Andersen har stået for og til at gøre mit til, at Skoleskibet fortsat er en god arbejdsplads og et helt unikt læringssted for besætning og elever.”

Som overstyrmand på Statsraad Lehmkul har Ulrich flere gange arbejdet sammen med tidligere elever fra Skoleskibet DANMARK og han var imponeret af deres niveau:

”De DANMARK-elever, vi har modtaget på Lehmkuhl, har haft et imponerende niveau allerede på førstedagen ombord. DANMARK har ramt hovedet på sømmet i forhold til læring til søs, og de unge som kommer ud herfra har et grundlæggende højt niveau. Det glæder jeg mig til at være med til at føre videre.”

Hos MARTEC er man overbevist om, at man har landet den helt rigtige kandidat til jobbet som kaptajn:

”I Ulrich Skovbo-Johannesen har vi fundet den rigtige efterfølger til Kaptajn Kurt Andersen. Han er en erfaren sømand med begge ben solidt på jorden, og han rummer de personlige egenskaber, der er nødvendige for at tage roret og fortsætte den linje, Kurt Andersen, besætningen og rederiet har lagt”, siger Pia Ankerstjerne, direktør på MARTEC, og fortsætter:

”Skibet, som er fra 1933, har stor personlig betydning for flere generationer af danskere. Interessen for skibet er kolossal i både ind – og udland og vores nye kaptajn skal stå forrest når skib, besætning og elever repræsenterer både det Blå Danmark og Danmark som nation. Det er et stort og vigtigt ansvar, som jeg er overbevist om, at Ulrich vil leve op til.”

Første togt som overstyrmand

Selv om Ulrich er ansat som kaptajn, er hans første togt – togt 112 - med Skoleskibet som overstyrmand. Men når DANMARK i august sætter kursen mod New York er det med Ulrich Skovbo-Johannesen som øverst ansvarlig på broen.

Privat bor Ulrich Skovbo-Johannesen i Troense på Fyn sammen med sin kone Eva og børnene Merle og Jukka, som begge har ”havvand i blodet” og skal ud at sejle, når de bliver gamle nok.

Fakta om Skoleskibet Danmark

• Skibet er bygget i 1933 som skoleskib
• Skibstype: Sejlskib med 3 master og 26 sejl
• Længde overalt: 74,4 m.
• Dybgang: 5,0 m.
• Hovedmotor: 430 KW.
• Besætning: 15
• Elever: 80 M/K’er – der har været piger om bord siden 1983
• Skibsreder: MARTEC
• Ejer: Staten

Et togt på skoleskibet indgår som en del af uddannelsen til ubefaren skibsassistent i samarbejde med MARTEC. Uddannelsen omfatter normalt 6 uger landskole på MARTEC og 14 uger om bord på skoleskibet.

19. februar 2022

SKOLESKIBET

Skoleskibet DANMARK vender hjem fra årets tredje og sidste togt 

Søndag den 28. november kl. 13 lægger Skoleskibet DANMARK til kaj efter årets tredje og sidste togt. Dette togt er det første togt i det sidste halvandet år, hvor der har været mulighed for landlov.

Det 11 uger lange togt gik denne gang via Dublin i Irland, Portimao i Portugal og Ponta Delgada, Azorerne, inden kursen igen blev lagt mod DANMARK og hjemhavnen i Frederikshavn. Når eleverne går i land, dimitterer de som Ubefaren skibsassistent og kan påbegynde deres maritime karriere.

Skoleskibet befinder sig allerede nu i dansk farvand – nærmer betegnet i Ebeltoft Vig, hvor DANMARK ligger for anker. At skibet ligger stille er dog ikke ensbetydende med, at der er stille på skibet. Tværtimod!

”Skibet syder af aktivitet. Der er fuld skrue fra mønstringen kl. 8 til efter solen går ned. Vi er i fuld gang med at gennemføre afsluttende prøver i forskellige fag – f.eks. wiresplejs og der er også fuld gang i roning i skibets travaljer”, fortæller Kaptajn Karl Zilmer og fortsætter:

”Disse dage holder vi også evaluering med eleverne. Ud over de store oplevelser på togtet, sker der meget med eleverne på togtet. De skal indgå i et tæt fællesskab i lang tid med hver sin veldefinerede rolle for, at ”tandhjulene i maskinen” kan køre. Det er gået rigtigt godt, og jeg er slet ikke i tvivl om, at de unge vil kunne bruge denne erfaring fremover, ikke mindst i forhold til at indgå i teamarbejde.”

Morgenhilsen fra delfinerne
Stemningen på DANMARK er helt unik og især, når det er sejlene, der driver skibet fremad. Det giver en særlig ro og stemning ombord. På grund af manglende vind langs den oprindelige rute, blev kursen lagt om undervejs i togtet, så skoleskibet sejlede langs den portugisiske Atlanterhavskyst. På denne strækning fik man hver morgen en morgenhilsen og opvisning af en flok delfiner og også en finnehval kiggede forbi.

Stor maritim interesse blandt togtets elever
I år er interessen for at forfølge en karriere i Det Blå Danmark exceptionelt stor. F.eks. har 47 af de 80 elever ombord søgt ind til Esvagt i Esbjerg, og det glæder direktør for MARTEC, Pia Ankerstjerne:

”Skoleskibet DANMARK er uvurderlig i arbejdet med at skabe interesse for de maritime uddannelser. Åbenhed over for en maritim karriere er en af de vigtige parametre, når vi udvælger elever til togterne på Skoleskibet. Derfor er glæden ekstra stor, når vi nu erfarer, at så mange af eleverne har fået øjnene op for de store og spændende karrieremuligheder herhjemme og i udlandet i umiddelbart forlængelse af togtet. Vi håber, de kommer til at bidrage til Det Blå Danmark i mange år fremover ”

Rekruttering er i fuld gang til næste togt
Hos MARTEC er man allerede i gang med at rekruttere til næste togt med uddannelsesstart i februar 2022. Ansøgningsfristen for at komme i betragtning til næste togt er den 8. januar. Alle ansøgere indkaldes til individuelle interviews.

”Vi har valgt at udskyde deadline for at søge ind på det kombinerede uddannelsesforløb til 8. januar. Det betyder, at man kan stadig nå at komme i betragtning til en af de eftertragtede pladser på Togt 112”, fortæller driftsinspektør på Skoleskibet DANMARK, Pia Nyborg.

Perfekt timet i forhold til sommer og uddannelsesstart
Togt 112 er en del af uddannelsen til ubefaren skibsassistent kombi. Uddannelsesstart er februar 2022 med afslutning ultimo juni. Forløbet er perfekt timet i forhold til, at man kan lave planer for sommeren, uanset om det er rejser, festivaler eller lignende og derefter starte på en videreuddannelse til august eller september.

Er man interesseret i uddannelsen til ubefaren skibsassistent kombi med skoleskibstogt, kan man allerede nu søge ind via MARTECs hjemmeside: www.martec.dk

26. november 2021

SKOLESKIBET

Mange kvinder til søs på Skoleskibet DANMARKs 3. togt i 2021

På mandag den 20. september afgår Skoleskibet DANMARK for tredje gang i år fra hjemhavnen i Frederikshavn. Om bord på skibet er der denne gang en ligelig fordeling af piger og drenge blandt de 80 skoleskibselever.

På MARTEC har skoleskibseleverne i flere uger forberedt sig på det 11 uger lange togt, som denne gang går via Dublin, Gran Canaria og Azorerne, inden kursen igen lægges mod hjemhavnen. Det ekstraordinære togt var planlagt til at sejle langs USA’s kyster i 2020, hvor det blev aflyst på grund af COVID-19.

Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen udtaler:
”Jeg ønsker alle ombord på Skoleskibet Danmark en rigtig god tur. Eleverne kommer til at lære en masse og får nogle fantastiske oplevelser som del af et helt særligt fællesskab på skibet. Det er skønt, at der nu er så godt greb om coronapandemien, at eleverne igen kan komme i land i de forskellige havne. Og så er det rigtig positivt, at halvdelen af eleverne er kvinder. På mange uddannelser trænger vi til en bedre kønsbalance, og der er brug for flere kvinder i de maritime fag.”

I fem uger har eleverne boet på MARTECs skolehjem, mens de har taget alle de nødvendige kurser for at blive klar til togtet. Det drejer sig blandt andet om kurser i hygiejne, sikkerhed, førstehjælp og værkstedsskole. Mandag den 13. september påmønstrede eleverne skoleskibet, hvor de inden afgang skal lære skibet at kende og vænne sig til livet om bord. På MARTEC har de boet på firemandsværelser, men på skibet skal de sove i hængekøje på banjen sammen med 39 andre.

Ligelig fordeling mellem piger og drenge
Alle 80 skoleskibselever bliver nøje udvalgt efter individuelle interviews, og i år er valget faldet på 40 piger og 40 drenge som de bedst kvalificerede.

”I sektoren har vi flere år arbejdet på at få flere kvinder til søs. Der er brug for alle talenter, og her udgør kvinder halvdelen af talentmassen. Vi ser heldigvis, at flere kvinder er ved at få øje på mulighederne i Det Blå Danmark – både ift. at kunne arbejde med finde løsninger, der bidrager til den grønne omstilling, og til at kunne få en karriere med et utal af muligheder herhjemme og i udlandet”, udtaler Pia Ankerstjerne, direktør på MARTEC.

 

Første togt uden ”corona-sejlads”
Togterne i 2020 og 2021 har været gennemført, uden at elever og besætning har kunnet komme i land på destinationerne. På dette togt forventer kaptajnen at kunne besøge fremmede havne med frihed til at komme i land, da stort set alle om bord er færdigvaccinerede.

Kaptajnen på dette togt er Karl Zilmer, som sammen med en besætning på 14 skal sikre skibets drift og undervisning om bord.

”Det er en flok topmotiverede og engagerede elever, der er om bord på skoleskibet, og vi er i gang med at øve tovender, entre riggen og andre nødvendige færdigheder, der skal være på plads inden afgang fra Frederikshavn. Som på tidligere togter er elever og besætning spændte og alle glæder sig til at komme afsted. På havet falder der ro over skibet og hverdagen med teori og praktik kan for alvor begynde.”, fortæller kaptajn Karl Zilmer.

Når eleverne i december går i land, dimitterer de som Ubefaren skibsassistent og kan påbegynde deres maritime karriere.

På MARTEC er man allerede i gang med at planlægge optagelsessamtaler til det kommende uddannelsesforløb i foråret 2022. Er man interesseret i en maritim karriere, kan man allerede nu søge ind her via MARTECs hjemmeside: www.martec.dk

 

Om MARTEC
MARTEC er et maritimt og polyteknisk uddannelsescenter som udbyder alle de maritime uddannelser i Danmark. Uddannelserne spænder fra grunduddannelser til videregående polytekniske og nautiske uddannelser. Institutionen udbyder den grundlæggende maritime uddannelse som skibsassistent, maritim student (HF-søfart), skibsmaskinist, sætte-, kyst- eller fiskerskipper og skibsfører samt professionsuddannelserne som skibsfører og maskinmester. MARTEC administrerer Skoleskibet DANMARK og driver tillige en omfattende kursusvirksomhed med fokus på certifikatgivende kurser inden for det maritime, offshore og vindenergiområdet. Mere information om MARTEC og Skoleskibet DANMARK på www.martec.dk

 

Kontaktpersoner

Direktør Pia Ankerstjerne på 9620 8888 eller e-mail: pan@martec.dk

Leder af kommunikation og marketing Anette Grønhøj på 2947 7403 eller e-mail ang@martec.dk

21. september 2021

SKOLESKIBET

Skoleskibet DANMARK gør vaccinestop i Esbjerg

80 unge skoleskibselever og 15 besætningsmedlemmer er for tiden afsted på togt 110 på Skoleskibet DANMARK, hvor turen denne gang er gået til Madeira og Azorerne. Det var planen at skoleskibet skulle have været i Irland inden hjemkomsten til danske farvande i august måned. Det er nu ændret, så der gøres stop i Esbjerg, hvor alle om bord skal vaccineres mod COVID-19.

Corona-pandemien har givet en del udfordringer for planlægningen af Skoleskibet DANMARKS togter i 2020 og 2021. Elever og besætning på Skoleskibet DANMARK har været isoleret længe. Eleverne startede på uddannelsen den 12. april 2021 med 5 ugers værkstedskoleforløb på MARTEC. De var isoleret på skolen, indtil de medio maj påmønstrede DANMARK. Pårørende har ikke haft adgang til skibet og eleverne har ikke haft mulighed at komme i land.

Nu er tiden kommet til at også unge landet over bliver indkaldt til vaccination. Det giver udfordringer for eleverne på Skoleskibet DANMARK, som ikke har mulighed for at komme på e-Boks, mens de er ombord på Skoleskibet. Derfor kontaktede Skoleskibets driftsinspektør, Pia Nyborg Sundhedsstyrelsen for at høre, om der kunne planlægges en fælles vaccination for alle skoleskibets elever og besætning

”Det var de heldigvis meget positive overfor. I samarbejde med skoleskibets kaptajn og Region Syddanmark har vi fået logistikken til at gå op, så alle har tid til vaccination den 22. juli i Esbjerg”, siger Pia Nyborg.

Det har selvfølgelig været helt frivilligt, om eleverne ville vaccineres. Den fælles vaccination var blot et tilbud til eleverne, men esbjergenserne kan se frem til et særligt syn, når op mod 80 skoleskibselever tropper op i deres uniform for at få første prik.

Kaptajn på Skoleskibet, Anders Lassenius, glæder sig over, at den fælles vaccination er mulig

”Det vakte stor glæde hos både elever og besætning, da vi fik muligheden for at blive vaccineret i Esbjerg. Vi vil gerne vise skibet frem, og vaccinationen er med til at gøre det muligt.”

Når vaccinationen er gennemført, går turen til København, hvor skibet opholder sig fra den 6. august kl. 15 til mandag den 9. august 2021 om aftenen. Med 1. vaccinestik håber MARTEC, at elever og besætning vil kunne få besøg af pårørende under havneopholdet i København.
___

Fakta om Skoleskibet DANMARK

• Skibet er bygget i 1933 som skoleskib
• Skibstype: Sejlskib med 3 master og 26 sejl
• Længde overalt: 74,4 m.
• Dybgang: 5,0 m.
• Hovedmotor: 430 KW.
• Besætning: 15
• Elever: 80 M/K’er – der har været piger om bord siden 1983
• Skibsreder: MARTEC
• Ejer: Staten

Et togt på skoleskibet indgår som en del af uddannelsen til ubefaren skibsassistent i samarbejde med MARTEC. Uddannelsen omfatter normalt 6 uger landskole på MARTEC og 14 uger om bord på skoleskibet.

15. juli 2021

SKOLESKIBET

Skoleskibet DANMARKs kaptajn Kurt Andersen går i land

Det er en helt særlig ånd og kultur, som Kurt Andersen efterlader, når han går i land efter 21 år som kaptajn på Skoleskibet DANMARK. Det er svært at tale om Skoleskibet DANMARK uden at tale om Kaptajn Kurt Andersens enestående lederskab og imødekommenhed over for elever, besætning, forældre, kongelige, ministre, embedsmænd, myndigheder i hele verden og naturligvis kollegaerne ombord og på MARTEC. Kaptajnen møder alle med interesse og respekt og har etableret et helt særligt læringsmiljø ombord på skibet, som der vil blive værnet om i årene fremover.

Kurt Andersen var 41 år, da han i 2000 fik det betroede job som kaptajn på Skoleskibet DANMARK. Med i bagagen havde han seks år på Skoleskibet DANMARK og syv togter som henholdsvis styrmand og skolechef, så han vidste, hvad han gik ind til. Skoleskibets kaptajn har i sit arbejde kunnet kombinere sin kærlighed til livet til søs med sin store interesse for pædagogik og ledelse.

”Som ung havde jeg det motto, at man bør kun være på samme arbejdsplads i 5 år. Nu har jeg været på skoleskibet i 21 år som kaptajn, så jeg føler det er ved at være på høje tid, at en anden tager sø-støvlerne på og får kommandoen om bord. Gennem årene har jeg mødt en uovertruffen, engageret og dygtig besætning samt nysgerrige og aktive elever, og derfor har det været en fornøjelse at være om bord. Med skibet i drift 24/7, så er det en mageløs maritim verden vi selv skaber, hver gang skibet er på togt – og det er både spændende, sjovt og udfordrende, men også meget krævende for alle. Det er jo ikke en badeferie vi er på. Opgaven går ud på at uddanne og danne brave søfolk, og det lykkes vi meget godt med. I hvert tilfælde er de unge nyuddannede skibsassistenter eftertragtede i søfartserhvervet”, siger Kurt Andersen og fortsætter

”Selv om skibet er fra 1933, så er det sødygtigt og i god stand. Og under MARTECs ledelse er der brugt mange ressourcer på at vedligeholde og opgradere skibet de senere år. Skibet er i ’gode hænder’ og søgningen om optagelse som elev er stor. Derfor er jeg glad for, at skibet kan sejle i mange år endnu, og der ligger heldigvis tusindevis af sømil forude, som venter på at blive sejlet hjem.”

MARTEC accepterer med beklagelse Kurt Andersens beslutning:

”Det er med vemod, at vi nu skal sige farvel til Kurt Andersen som kaptajn. Han efterlader et kæmpe aftryk og har sammen med besætningen skabt et skib og uddannelsesinstitution med en enestående stærk kultur og en helt unik ånd, der påvirker alle - både besætning, elever og gæster – lige så snart man træder om bord. Heldigvis er der mange stærke kulturbærere tilknyttet skibet, og vi vil gøre alt for at fortsætte den linje, Kurt har lagt, selv om det bliver store sko at fylde ud.”, siger Pia Ankerstjerne, direktør på MARTEC, og fortsætter.

”Heldigvis forlader Kurt ikke organisationen med det samme. Han vil være tilknyttet MARTEC et godt stykke ind i 2022 og hjælper bl.a. med at ansætte vores næste kaptajn og er med til et spændende projekt som er i støbeskeen i USA i 2022. Jeg har værdsat samarbejdet med Kurt i de sidste 10 år og håber, at vores veje krydser hinanden med jævne mellemrum i fremtiden.”

Kurt vil blive savnet, ikke mindst af driftsinspektør på Skoleskibet Danmark, Pia Nyborg:

”Kurt og jeg har arbejdet sammen i de 18 år som MARTEC har varetaget driften af Skoleskibet DANMARK. Kurt har altid været min nærmeste kollega og sparringspartner og jeg sætter stor pris på at arbejde sammen med ham. Derfor er det også en stor glæde, at Kurt fortsat er tilknyttet rederiet.”

I mere end 20 år har Kurt Andersen budt velkommen til en helt ny generation af unge i alderen 17-23 år på Skoleskibet DANMARK. Selv om et togt byder på store udfordringer, store farvande, en masse arbejde, læring og op til tre måneders ekstrem tæt samvær, så har Kurt Andersen haft tillid til og været fortrøstningsfuld ved at sætte sejl sammen med de unge søfolk. Han oplever, at de unge stortrives i fællesskaber, påtager sig ansvar og er positive over for teamwork.

Kurt har en særlig ledelsesstil, som er baseret på, at tillid og positive forventninger kan bringe det bedste frem i de ellers så uprøvede elever. Denne ledelsesstil har gjort ham meget afholdt af både elever og besætning ombord på skibet, ikke mindst Overstyrmand Niklas Poulsen:

”Vores Kaptajn Kurt Andersen! Sådan har jeg sagt som; elev, kvartermester, bådsmand, 3. styrmand og nu som overstyrmand. Den sætning skal ændres men vil aldrig blive glemt. Som kaptajn har Kurt med stabil ledelsesform, skabt en beundringsværdig uddannelsesinstitution og arbejdsplads. Kurts rummelighed og anerkendelse af personligheder, som er forskellige fra hans egen, har nu i mange år skabt rammerne for en virkelysten og engageret besætning. Med godt sømandskab i højsædet har Kurt altid stået til rådighed som leder og sparringspartner for sin besætning. Tak for en god tid ombord.”

Der skal findes en efterfølger til den vigtige rolle som kaptajn på det nationale klenodie Skoleskibet DANMARK. Kurt Andersen har sat standarden. Udover at være en dygtig sømand, der drager omsorg for Skoleskibet, elever og besætning om bord, skal kaptajnen have interesse for uddannelse og pædagogik. Samtidig skal kaptajnen kunne begå sig ubesværet på de ”bonede gulve”, idet Skoleskibet DANMARK ofte varetager væsentlige, repræsentative opgaver, når skibet bevæger sig rundt på de syv have og viser flaget for både nationen Danmark og dansk søfart, med Hans Kongelige Højhed Prins Joachim som protektor.

17. juni 2021

SKOLESKIBET

Skoleskibet DANMARK gennemfører alternative sejlplaner i 2021

Please find English version below.

Den olympiske rejse var sammensat af tre på hinanden følgende separate togter: Togt 109 (Frederikshavn – Caribien); Togt 110 (Caribien - Tokyo – Vancouver); Togt 111 (Vancouver – Florida). Togt 109 var berammet til start den 11. januar 2021.

Med de nuværende rejserestriktioner og uden sikkerhed for at vaccine kan tilvejebringes til besætning og elever inden skibets afgang, vurderes det ikke længere muligt at gennemføre OL togtet til Tokyo på betryggende vis. Skibet vil fortsat gennemføre tre togter i 2021, ud fra alternative og kontrollérbare sejlplaner, som kan justeres hvis det bliver nødvendigt i forhold til smitte og rejserestriktioner. MARTEC og Skoleskibet DANMARK arbejder nu efter de nye sejlplaner som findes på vores hjemmeside her: https://www.martec.dk/skoleskibet/togtet/sejlplan-2021/

As a consequence of the widespread COVID19 infection, it has been decided to cancel Training Ship DANMARKs Olympic Voyage to Tokyo in 2021.
The Olympic Voyage consisted of three consecutive separate voyages: Voyage 109 (Frederikshavn - Caribbean); Voyage 110 (Caribbean - Tokyo - Vancouver); Voyage 111 (Vancouver - Florida).
Voyage 109 was scheduled to start on January 11, 2021.

With the current travel restrictions and without assurance that vaccine may be provided to crew and trainees before departure, it is no longer considered possible to conduct the Olympic Voyage in a reassuring manner. The ship is still expected to carry out three voyages in 2021, based on alternative and controllable sailing plans, adjustable depending on infection and travel restrictions. MARTEC and Training ship DANMARK are now working according to new sailing plans which are available on our website here: https://www.martec.dk/skoleskibet/togtet/sejlplan-2021/

Fakta
MARTEC er et maritimt og polyteknisk uddannelsescenter som udbyder alle de maritime uddannelser i Danmark. Uddannelserne spænder fra grunduddannelser til videregående polytekniske og nautiske professionsbachelor uddannelser. Institutionen udbyder den grundlæggende maritime uddannelse som skibsassistent, maritim student (HF-søfart), skibsmaskinist, maskinmester, sætte-, kyst- eller fiskerskipper og skibsføreruddannelserne. MARTEC administrerer Skoleskibet DANMARK og driver tillige en omfattende kursusvirksomhed med fokus på certifikatgivende kurser inden for det maritime, offshore og vindenergiområdet.

Mere information på www.martec.dk

Kontaktpersoner
Direktør Pia Ankerstjerne; tlf.: 9620 8888; e-mail: pan@martec.dk

18. december 2020

SKOLESKIBET

COVID 19 Skoleskibet DANMARK sejler igen

Alle elever og besætningsmedlemmer blev i samarbejde med Styrelsen for Patientsikkerhed, Sundhedsstyrelsen, Frederikshavn Kommune og Skoleskibets nødberedskab sat i selvisolation den 7. august 2020 for at forebygge og inddæmme eventuel smittespredning, efter at en elev blev konstateret COVID-19 positiv.

Efterfølgende er alle ombordværende testet COVID-19 negative, også den person der blev konstateret positiv, i henhold til Sundhedsmyndighederne retningslinjer. Alle elever med to negative tests påmønstrer i øjeblikket skibet og kan således færdiggøre deres uddannelse om bord.

”Vi har mødt utrolig stor støtte og forståelse for situationen fra såvel elever, pårørende og besætning. Samtidigt har vejledning og support fra sundhedsmyndigheder regionalt og nationalt været i top. Frederikshavn kommune stillede i løbet af få timer isolationsboliger til rådighed for skibet og pårørende medvirker til transport af eleverne med kun få timers varsel. Vi er imponerede over den indsats alle har ydet og taknemmelige for at ingen er COVID-19 positive”, udtaler direktør for MARTEC og Skoleskibet DANMARK Pia Ankerstjerne.

Sundhedsstyrelsens anbefalinger vedr. forebyggelse og inddæmning af udbredelsen af COVID-19 er fulgt hele vejen. I samarbejde med Uddannelses- og Forskningsministeriet og Sundhedsstyrelsen er der udarbejdet særlige COVID-19 retningslinjer for dagligdagen om bord på skibet, herunder også et særligt COVID-19 beredskab for skibet, som supplement til det almindelige nødberedskab. Sejlplanerne for skibet bliver løbende justeret i overensstemmelse med myndighedernes rejsevejledninger. Skibet vil i den kommende periode sejle i nærliggende farvande.

Eleverne afslutter deres uddannelse den 11. oktober 2020.

Pressekontakt: Direktør Pia Ankerstjerne

14. august 2020

SKOLESKIBET

COVID 19 Skoleskibet DANMARK

Én elev på Skoleskibet DANMARK er den 6. august desværre blev konstateret COVID-19 positiv.
Derfor er der i samarbejde med Styrelsen for Patientsikkerhed, Sundhedsstyrelsen, Frederikshavn Kommune og Skoleskibets nødberedskab iværksat en række initiativer for at forebygge og inddæmme evt. smittespredning.

8 elever befinder sig allerede hjemme i selvisolation. Andre 41 elever er afmønstret skibet og indkvarteret i isolationsboliger, som er stillet til rådighed af Frederikshavn kommune. De resterende 31 elever er fortsat ombord på skibet, som ligger langs kaj på Flådestation Frederikshavn.
Efter vejledning fra Styrelsen for Patientsikkerhed og Testcenteret i Nordjylland, testes alle som fortsat befinder sig i Frederikshavn, den 7. august 2020 i Hjørring, inden selvisolation i eget hjem.

Ud over eleverne er der 15 besætningsmedlemmer ombord, som også skal testes, inden de skal i selvisolation.
Skibet forlod Frederikshavn den 11. juli 2020, hvor alle ombordværende var testet negative. Det formodes derfor, at smitten kom ombord under et havneophold i Mariehamn, Finland den 20 – 22 juli.

Sundhedsstyrelsens anbefalinger vedr. forebyggelse og inddæmning af udbredelsen af COVID-19 er fulgt hele vejen igennem. I samarbejde med Uddannelses- og Forskningsministeriet og Sundhedsstyrelsen blev der inden skibets påmønstring udarbejdet særlige COVID-19 retningslinjer for dagligdagen om bord på skibet, herunder også et særligt COVID-19 kriseberedskab for skibet, som supplement til det alm. nødberedskab. Sejlplanerne for skibet er løbende blevet justeret i overensstemmelse med myndighedernes rejsevejledninger.

Vi vil løbende orientere om de fremadrettede planer for det igangværende togt til eleverne.

Pressekontakt: Direktør Pia Ankerstjerne

07. august 2020

Kontakt Info

MARTEC
Maritime and Polytechnic
University College
Hånbækvej 54
9900 Frederikshavn
Danmark

CVR-nr. 70771128
EAN-nr. 5798000023161

Tlf.: 96 20 88 88
Email: martec@martec.dk

STUDIEADMINISTRATION

Mandag

07:45 – 14:00

Tirsdag

07:45 – 14:00

Onsdag

07:45 – 14:00

Torsdag

07:45 – 14:00

Fredag

07:45 – 13:00

SOCIALE MEDIER

© MARTEC - Maritime and Polytechnic University College