STUDENT STORIES

Projektfremvisning og festdag på værkstedsskolen

Publiceret 30-03-2022

54 MARTEC-studerende viste fredag den 25. marts deres imponerende værkstedsskoleprojekter frem for venner, familie, studerende, undervisere og andre interesserede. Alle projekter er lavet som afslutning på det indledende forløb – Værkstedsskolen - på maskinmesteruddannelsen på MARTEC. I alt blev det til 12 projekter, hvoraf 6 tager deres afsæt i den grønne omstilling

Projekterne er en del af det indledende forløb til maskinmesteruddannelsen, og de studerende har selv stået for alle aspekter i tilblivelsen. Alle projekterne er nemlig lavet fra bunden, tegnet, planlagt, budgetteret og gennemført af 1. års eleverne, som alle kommer med en gymnasial baggrund.

Der er officielle krav til projekterne og et budget på 8.000 kr. På baggrund heraf har de studerende i grupper besluttet, hvilken sag og projekt, som de ville kaste sig over. Nogle har valgt et emne, som de synes, det kunne være sjovt at arbejde med. For andre har det været væsentligt, at projektet har en funktion. For andre har det taget afsæt i en personlig historie.

Rekordmange grønne projekter

6 af de 12 projekter har denne gang direkte reference til den grønne omstilling, og centrerer sig om genanvendelse af plan og overskudsenergi mv.: solcellerenser, mobil vandrensning, genanvendelse af plastflasker, genanvendelse af plast - 3D filament, energioplagring via vandturbine og energioplagring via inerti.

Men der er også projekter som kan hjælpe i hverdagen, f.eks. brændekløver, mobilkran, prisbillig elevationsseng til private med særlige behov, hydraulisk hæve-sænkebord og i den mere smagfulde ende kulgrill med justerbart rotisseri og en koldrygeovn.
Ca. 400 besøgende, familier, venner, studerende, undervisere, repræsentanter fra de studerendes praktikpladser m.fl. mødte op på MARTEC. Alle de besøgende, en grill med pølser klar til alle der kom forbi, og en fantastisk stemning, skabte varmen på det store værksted.

”Det er en festdag på værkstedsskolen. Hvert år er det fantastisk at opleve, hvordan de studerende arbejder med disse projekter. De kommer alle med en boglig gymnasial uddannelse og har nu fået mulighed for at omfavne det håndværksmæssige aspekt i maskinmesteruddannelsen. Det er tydeligt at se, at de er gået meget ambitiøst ind til arbejdet med projekterne. Og selvom ikke alle har det samme medfødte håndværksmæssige talent, kommer de alle ud på den anden side med værktøjskassen i orden til deres videre forløb på maskinmesteruddannelsen,” fortæller Martin Sørensen, leder af værkstedsskolen på MARTEC.

Forløb med personlig udvikling og ansvar
For de studerende har det også været en spændende periode. Christoffer Frederiksen og Victor Johansen har begge en baggrund i det almene gymnasium men har valgt maskinmesteruddannelsen, fordi de også godt kan lide at bruge deres hænder. Deres første projektide var en avanceret, nedgravet ølkøler, men i løbet af de første to ugers brainstorm og forberedelser valgte deres 5-mands gruppe at skifte spor til en mobil kran, som kan hjælpe med tunge løft på værksteder.

”Det har været både sjovt og lærerigt at lave dette projekt”, fortæller Victor og Christoffer. ”Det er superfedt at få lov at føre vores ideer og tegninger ud i praksis.”

Men også processen og samarbejdet har gjort indtrykr:

”Vi har selv skullet sikre, at vi lever op til de stillede krav og overholder budgettet. F.eks. har vi selv skullet købe materiale ind til vores projekt, og det har været en både spændende og udviklende oplevelse.”

Projektgrupperne er sammensat af underviserne på værkstedsskolen, så i mange tilfælde er man kommet i gruppe med studerende, man ikke kendte på forhånd.

”Det er gået superfint. I løbet af de første 2 uger lærte vi hinanden godt at kende, også styrker og svagheder, så det gik nemt med at fordele ansvarsområderne i projektet i forhold til vores kompetencer og ønsker”, slutter Christoffer og Victor.

Nu venter 9 måneders praktikophold inden opstart af de teoretiske semestre på MARTEC.

Præmie til årets bedste projekt
Underviserne på Værkstedsskolen udvælger det projekt som tager prisen som Årets Værkstedsprojekt. Præmien på 5.000 kr. uddeles til maskinmestrenes dimission i juni 2022 af Maritime Network Frederikshavn.


Ny afdeling i Thisted

Til august 2022 åbnes der for at optage maskinmestre på værkstedskoleforløbet, for unge med en studentereksamen i Thisted. MARTECs Thisted-afdeling får til hus hos UCN mens værkstedskoleforløbet finder sted i EUC Nordvests lokaler. Tilbuddet om at læse til maskinmester i Thisted bliver det første tekniske videreuddannelsestilbud i regionen.

Kontakt Info

MARTEC
Maritime and Polytechnic
University College
Hånbækvej 54
9900 Frederikshavn
Danmark

CVR-nr. 70771128
EAN-nr. 5798000023161

Tlf.: 96 20 88 88
Email: martec@martec.dk

STUDIEADMINISTRATION

Mandag

07:45 – 14:00

Tirsdag

07:45 – 14:00

Onsdag

07:45 – 14:00

Torsdag

07:45 – 14:00

Fredag

07:45 – 13:00

SOCIALE MEDIER

© MARTEC - Maritime and Polytechnic University College