Et af de mange projekter var en maritim affaldsopsamler, som blev testet i springvandet på MARTEC

Projektfernisering på MARTEC

Publiceret 22-03-2019

44 studerende på det indledende forløb – Værkstedsskolen - på maskinmesteruddannelsen på MARTEC, viste fredag d. 22. marts deres imponerende projekter frem for interesserede familier, venner, studerende, undervisere, samt for potentielle kommende studerende til maskinmesteruddannelsen.

Det er ved at være en tradition at, sammen med ankomsten af forårets første dage, kommer de første værkstedsskoleprojekter ligeledes frem på MARTEC. Årets første mørke måneder er blevet tilbragt på værkstedet på MARTEC. Blandt hamren og banken, skarpe skrig fra fræseren og svejseapparatets stille knitren, er årets første projekter blevet skabt. Og nu glæder de studerende sig til at nyde frugten af deres arbejde.

Projekterne er en del af det indledende forløb til maskinmesteruddannelsen, og de studerende har selv stået for alle aspekter i tilblivelsen. Alle projekterne er nemlig lavet fra bunden, tegnet, planlagt, budgetteret og gennemført af 1. års eleverne, som alle kommer med en gymnasial eksamen.

Ca. 200 besøgende, familier, venner, studerende, undervisere, repræsentanter fra de studerendes praktikpladser m.fl. mødte op på MARTEC. Alle de besøgende, en grill med pølser klar til alle der kom forbi, og en fantastisk stemning, skabte varmen på det store værksted.

De studerendes egne projekter
I løbet af dagen kunne besøgende opleve projekterne de studerende har arbejdet på i løbet af deres 2. semester på maskinmesteruddannelsen. Når en studerende starter på Maskinmesteruddannelsen med en gymnasial baggrund, starter forløbet med tre semestre på Værkstedsskolen, hvor man lærer alt det basale håndværksmæssige.

Det er fantastisk at opleve, hvordan de studerende arbejder med disse projekter. De kommer alle med en boglig gymnasial uddannelse i ryggen, og har nu fået mulighed for at omfavne det håndværksmæssige aspekt i maskinmesteruddannelsen. Det er tydeligt at se, at de er gået meget ambitiøst ind til arbejdet med projekterne. Og selvom ikke alle har det samme medfødte håndværksmæssige talent, kommer de alle ud på den anden side med værktøjskassen i orden til deres videre forløb på maskinmesteruddannelsen,” fortæller Martin Sørensen, adjunkt på MARTEC.

Ud over at tale med de studerende om deres projekter, fik potentielle kommende studerende mulighed for at tale med vejledere og undervisere, og høre om hvorfor et videregående studie, som maskinmesteruddannelsen, starter på en værkstedsskole, og ikke mindst høre lidt om dagligdagen på uddannelsen.

Det bedste projekt
Underviserne på Værkstedsskolen udvælger det projekt som tager prisen som Årets Værkstedsprojekt. Prisen uddeles til maskinmestrenes dimission i juni af Maritime Networks Frederikshavn, og består af en check på ikke mindre end 5.000 kr. Følgende projekter er i år udarbejdet på Værkstedsskolen:

• Pillegrill
• Motorbøre
• Sandblæserkasse
• CNC fræser
• Maritim affaldsopsamler
• Vaskemaskine til golfbolde
• Boldkaster
• Affaldspresse
• Plastsortering
• Billift (klargøring)

Ny afdeling i Aalborg
Til august 2019 åbnes der for at optage maskinmestre på værkstedskoleforløbet, for unge med en studentereksamen, kun et stenkast fra togstationen i Aalborg. Det er primært unge med bopæl syd for Aalborg, der bliver tilbudt studieplads på Hjulmagervej i Aalborg.

På grund af den fortsat store efterspørgsel efter maskinmestre i Nordjylland gør MARTEC en aktiv indsats for at øge optaget på uddannelsen og tiltrække endnu flere unge. Derfor åbner MARTEC til august op for, at de første semestre på værkstedsskole, med tilhørende praktik, kan gennemføres i Aalborg. Der bliver på sigt plads til op imod 32 studerende på det indledende forløb.

Med en ledighed på under 2% blandt maskinmestre i Nordjylland, og en stigende efterspørgsel, er behovet for at tiltrække flere studerende til at få øje på. Uddannelsesstationen i Aalborg er således trinbræt til maskinmesteruddannelsen på MARTEC, og skal medvirke til, at der uddannes tilstrækkeligt mange maskinmestre i regionen, så Nordjylland kan udnytte det store vækstpotentiale, der findes på både det maritime og det tekniske område i fremtiden.

Kontakt Info

MARTEC
Maritime and Polytechnic
University College
Hånbækvej 54
9900 Frederikshavn
Danmark

CVR-nr. 70771128
EAN-nr. 5798000023161

Tlf.: 96 20 88 88
Email: martec@martec.dk

STUDIEADMINISTRATION

Mandag

07:45 – 14:00

Tirsdag

07:45 – 14:00

Onsdag

07:45 – 14:00

Torsdag

07:45 – 14:00

Fredag

07:45 – 13:00

SOCIALE MEDIER

© MARTEC - Maritime and Polytechnic University College