NYHED

Uddannelses- og Forskningsministeriet har oprettet en ny national pris med henblik på at hædre 7 fremragende undervisere på de videregående uddannelser i Danmark med en pris på 500.000 til hver. Den nominerede kandidat fra MARTEC, Jeppe Larsen-Ledet, fik den glade nyhed overbragt af en flok af de studerende, som selv havde været med til at pege på ham.

Årets underviser udnævnt på MARTEC

Publiceret 07-10-2019

Det virkede umiddelbart som en helt almindelig onsdag, da studerende på maskinmesteruddannelsens 4. semester satte sig til rette lige efter frokostpausen. Underviseren trådte ind ad døren, og roen sænkede sig. Med rolig autoritet stillede han sig op foran forsamlingen og indledte undervisningen på hans sædvanlige facon – med højt humør og en uformel tone.

Få minutter inde i den indledende snak, blev undervisningen forstyrret. Døren sprang op, og ind kom ca. 20 personer fra maskinmesteruddannelsens 8. semester og ansatte fra MARTEC, med blomster og kage, og den officielle udnævnelse af Jeppe Larsen-Ledet som nomineret til Årets Underviser på de maritime uddannelsesinstitutioner.

”Jeg blev lidt chokeret, da der pludselig stod 20 ikke-inviterede folk i mit klasselokale. Men da jeg kunne se at surprise-holdet havde både kaffe og kage med, var jeg straks klar over de kom med godt nyt,” griner Jeppe Larsen-Ledet, og fortsætter: ”Men jeg er meget beæret over udnævnelsen. Specielt når jeg ved at det både er kolleger og studerende der har stemt.

Konstruktiv og inddragende
Prisen er oprettet for at hædre Danmarks bedste undervisere, og sætter dermed fokus på den gode undervisning. Det kan blandt andet være gennem fornyelse, bringe ny teknologi ind i undervisningen, evnen til at engagere de studerende, pirre deres nysgerrighed, for på den måde løfte deres passion for deres studie.

Vi har mange fantastiske undervisere her på MARTEC, som hver eneste dag inspirerer og klæder vores studerende på til at varetage jobs til lands og til søs. Med denne pris har vi lejlighed til og mulighed for at smide nordjysk beskedenhed og dansk jantelov på porten – og fremhæve én af vores super dygtige undervisere. Det er en kæmpe fornøjelse at kunne hædre Jeppe for hans fremragende undervisning.  Det er altid svært at fremhæve en underviser frem for en anden – men det gør vi i dag og jeg er glad for, at vi i fællesskab med undervisere og studerende, har nomineret Jeppe som årets underviser her på MARTEC. Jeppe er en stærk kandidat til at vinde den nationale undervisningspris,” siger Direktør på MARTEC, Pia Ankerstjerne.

Jeppe Larsen-Ledet er valgt på baggrund af hans evne til at formidle vanskeligt stof på en inspirerende måde. De studerende nyder godt af Jeppes konstruktive feedback, samt hans evne til at inddrage de studerendes feedback i udviklingen af hans egen undervisning. Han går til faget med et kritisk syn, og undersøger altid tingene fra mange vinkler. Det viser sig bl.a., når han flere uger i streg aktivere sine kollegaer, med spørgsmål omkring en specifik betragtning, som han ønsker at forstå i dybden.

Jeppe har altid fokus på undervisningen og de studerende, herunder nye idéer til undervisningen, refleksioner over diverse beslutninger, spørgsmål vedrørende praksis osv. Altid med henblik på at forbedre læringen eller undervisningsmiljøet for de studerende. Det er bl.a. dette engagement, som gør Jeppe til noget helt særligt, og til en værdig kandidat til at modtage prisen,” fortæller Vicedirektør på MARTEC, Brian Thomsen.

Jeppe er pragmatisk anlagt, når det kommer til f.eks. anvendelsen af nye undervisningsmetoder. Med en fortid som Dual Officer og håndværksmæssig baggrund som elektriker, trækker Jeppe ofte på sin praktiske erfaring, og skaber en rød tråd mellem teori og praksis i sin undervisning. Dette kommer ofte til syne i hans lyst til at søge eksterne samarbejder, f.eks. gennem virksomhedsbesøg, og når han tager fat i erhvervet for at få opklaret faglige spørgsmål relateret til undervisningen.

Prisen
Alle de maritime uddannelsesinstitutioner i landet indstiller deres kandidat. Herefter udvælger en jury, bestående af ansatte og studerende fra de maritime uddannelsesinstitutioner, den endelige kandidat. Kandidaten bliver præsenteret for rektorkollegiet for de maritime uddannelsesinstitutioner, som indstiller den udvalgte underviser til ministeriet. Den 27. marts 2020 finder overrækkelsen sted i København. Prisen omfatter et pengebeløb på 500.000, hvor 200.000 kr. er en personlig hæderspris til underviseren, og 300.00 kr. går til udviklingsaktiviteter, der skal understøtte et godt og engagerende undervisningsmiljø.

Med udsigten til det videre forløb siger Jeppe:

”Jeg er ikke meget for udnævnelser, rampelys, omtaler og priser som sådan, og derfor er jeg spændt på det videre forløb i processen. Men med udsigten til, at prisen kan være med til at gavne MARTEC, det at være underviser og ikke mindst de studerende, er det mig en stor ære at repræsentere MARTEC i konkurrencen.”

Der bliver uddelt priser til i alt 7 undervisere; to fra universiteterne, to fra professionshøjskolerne, én fra erhvervsakademierne, én fra udbyderne af de højere kunstneriske uddannelser og endelig én fra de maritime uddannelser.

Fakta
MARTEC er et maritimt og polyteknisk uddannelsescenter som udbyder alle de maritime uddannelser i Danmark. Uddannelserne spænder fra grunduddannelser til videregående polytekniske og nautiske uddannelser. Institutionen udbyder den grundlæggende maritime uddannelse som skibsassistent, maritim student (HF-søfart), skibsmaskinist, maskinmester, sætte-, kyst- eller fiskerskipper og skibsføreruddannelserne. MARTEC administrerer Skoleskibet DANMARK og driver tillige en omfattende kursusvirksomhed med fokus på certifikatgivende kurser inden for det maritime, offshore og vindenergiområdet.

Mere information på www.martec.dk

Kontaktpersoner
Direktør Pia Ankerstjerne; tlf.: 9620 8888; e-mail: pan@martec.dk
Vicedirektør Brian Thomsen; tlf.: 2032 5269; e-mail: bth@martec.dk
Kommunikations- og marketingmedarbejder René Kæseler; tlf.: 3012 3358; e-mail: rek@martec.dk